FLEXAFREGNING PÅ EL
Med flexafregning af el, får du som el-kunde mulighed for at blive afregnet for dit faktiske elforbrug time for time. Det betyder, at du vil kunne spare penge ved at flytte dit forbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lav - typisk om natten, og når vinden blæser.
Ved at ændre nogle få rutiner i hverdagen, kan du således opnå besparelser på elregningen. For eksempel ved at vaske tøj eller benytte ovnen på andre tidspunkter af døgnet, end du plejer.
Hvornår kan jeg få flexafregning af el?
Muligheden for flexafregning af el vil blive indført gradvist frem til den 31. december 2020, hvor alle elmålere, som ikke har solceller eller anden form for energiproduktion, skal kunne flexafregnes.
For at du kan få flexafregning af strøm i hjemmet, skal din elmåler være timeaflæst. Samtidig skal dit netselskab have valgt at ændre din afregningsmetode til flexafregning. Dette sker løbende og vi har derfor ikke mulighed for at informere dig om, hvornår du kan få flexafregning af el før en måned inden netselskabet vælger at ændre afregningsmetoden for netop dig.
Energinet.dk arbejder på at afklare, hvornår årsafregnede solcellekunder kan flexafregnes .
Skal jeg selv gøre noget
Nej. Som kunde hos Gasel sørger vi for at give dig besked, når din aftale overgår til flexafregning af el. Dette vil senest ske med udgangen af 2020.
Hvorfor flexafregning
Flexafregning af el er et vigtigt element i fremtidens intelligente energisystem.
Det skyldes, at i Danmark og mange andre lande bliver omfanget af vindmøller og solceller i energiproduktionen større og større.
Derfor vokser behovet samtidig for, at vi som el-kunder bliver mere fleksible og flytter en del af vores elforbrug væk fra de tidspunkter, hvor mange i forvejen bruger strøm. Det drejer sig typisk om formiddagstimerne og i perioden fra fyraften, frem til sengetid.
På den måde kan den producerede energi udnyttes optimalt, fordi strømmen produceret om natten eller på dage med kraftig blæst kan bruges med det samme og således ikke behøver akkumuleres. I modsætning til i dag, hvor strømmen i stedet skal opbevares, indtil forbrugerne har behov for den.
Målet er således at flytte en del af forbruget væk fra den periode på døgnet, hvor efterspørgslen størst - og hen til de tidspunkter, hvor belastningen på elnettet og efterspørgslen lavest. For eksempel om natten.
Samtidig kan man med flexafregning af el sørge for, at forbrugerne bliver bevidste om, at strømmen er billigst, når udbuddet er størst. For eksempel i blæsevejr eller meget solrige perioder af året.
Det hjælper miljøet på vej mod grøn omstilling og giver forbrugerne en lavere elregning.
Fra politisk side har man derfor besluttet, at alle el-kunder senest i 2020 skal kunne afregnes på timebasis – den såkaldte flexafregning af strøm.