Når du bruger strøm, udleder du også CO2. En del elproduktion stammer nemlig fra kul- og naturgasfyrede kraftværker, og derfor kan du både spare penge og minimere CO2-udledningen, når du skruer ned for dit elforbrug.
Hos Gasel vil vi gerne hjælpe dig til at passe bedre på miljøet, og derfor får du her en lang række elspareråd, som er nemme at bruge i hverdagen.
Vi har valgt at dele op i tre temaer: Tøjvask, i køkkenet, lyset og standby-forbruget.
Spar på tøjvasken
Der er en del at spare, når du skal have rent tøj. De tre bedste elspareråd i forbindelse med tøjvask er:
Fyld maskinen
Når du vasker, giver det god mening at fylde vaskemaskinen. Flere undersøgelser viser, at danskeren i gennemsnit tænder for maskiner, der er mindre end halvt fyldt, så hvis du bliver bedre til at fylde din vaskemaskine, kan du springe hver anden eller tredje vask helt over. For en gennemsnitlig familie betyder det en årlig besparelse på ca. 200 kroner.
Vask på lavere temperaturer
Meget af det tøj, vi vasker, kan sagtens blive rent ved lavere temperaturer, end man oftest vasker ved. Du skal bare huske at bruge et vaskemiddel til koldvask, som indeholder de rigtige enzymer. Så kan t-shirts, bluser, bukser og skjorter sagtens vaskes ved 20 grader i stedet for 40 grader – og faktisk bliver prisen for en vask også halveret, når du halverer temperaturen. Husk dog, at meget beskidt tøj og tøj fyldt med bakterier stadig skal vaskes ved højere temperaturer.
Brug tørresnoren
Endelig giver det rigtig god mening at bruge tørresnoren i stedet for tørretumbleren – specielt i det halvår, vi lige er gået ind i. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan man spare omkring 800 kr. om året, hvis man tre gange om ugen i sommerhalvåret og én gang om ugen i vinterhalvåret springer tørretumblingen over.
Spar i køkkenet
Der bliver også brugt meget strøm i de danske køkkener, så her er der naturligvis også en del at spare, hvis man tænker sig om. Og de fleste er ret nemme at gøre til en del af din hverdag.
Den rigtige temperatur i køleskab og fryser
Temperaturen i dit køleskab bør ligge på 5 grader, og temperaturen i din fryser bør ligge på -18 grader. Og for hver grad, temperaturen sænkes under henholdsvis 5 og -18 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 procent – mest i køleskabet. Det giver altså rigtig god mening at tjekke temperaturen ind i mellem.
I den forbindelse er det vigtigt for begge apparater, at de står placeret, så der kan komme luft omkring dem. Hvis de ikke kan komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, skal de arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbrug negativt.
Tø maden op i køleskabet
Et andet godt tip i samme kategori er, at du med fordel kan tø dine frostvarer op i køleskabet. De frosne varer sænker nemlig temperaturen i køleskabet, og dermed skal kompressoren ikke arbejde så hårdt.
Spar penge i ovnen
I forlængelse af det, bør du heller ikke sætte frosne retter i ovnen. Hvis du tør dem op først, kan du faktisk spare helt op til 30 procent på ovnens strømforbrug.
Endnu mere sparer du, hvis du tilbereder flere retter i ovnen på samme tid – og hvis du slukker for ovnen ca. 5-10 minutter før, maden er færdig. På den måde udnytter du eftervarmen, og for maden gør det ingen forskel.
Fyld opvaskemaskinen og vask på lavere temperaturer
For din opvaskemaskine gælder de samme regler som ved din vaskemaskine: Fyld den og vask ved lavere temperaturer. Dine tallerkner bliver også så rigeligt rene ved 50 grader, og du bruger 10-20 procent mindre strøm, end hvis du indstiller den til 65 grader.
Endnu flere penge kan du spare ved at fylde maskinen. Prisen er den samme uanset, hvor meget maskinen er fyldt – til gengæld kan du (hvis du ligner gennemsnittet) springe hver tredje vask over.
Spar på lyset og standby-forbruget
De to sidste spareråd er nogle gamle travere, der ikke kan nævnes for ofte – nemlig lyset og standby-forbruget.
Sluk den røde standby-knap på en elspareskinne
Det vrimler med elektronik i de danske hjem. Og stort set alle sammen – tv’et, computeren, spilkonsollen, musikanlægget og dvd’en – står i standby-mode, når vi ikke bruger dem. Det koster. Løsningen er en elspareskinne.
For en gennemsnitlig familie kan du spare op imod 1.000 kr. om året, hvis du tilslutter apparaterne til en elspareskinne, hvorved du kan slukke alle apparaterne på én gang, når du ikke bruger dem.
Skift til LED og nyd dagslyset
Cirka en femtedel af en husstands elforbrug bruges på belysning, så her skal der kun en lille indsats til for at spare.
For det første kan du vænne dig til at slukke lyset i de rum, hvor du ikke opholder dig. Og så kan du blive bedre til at lukke dagslyset ind eller tænde nogle hyggelige stearinlys. For det andet kan du skifte dine halogenpærer til LED-lys og dine almindelige pærer til elsparepærer. Begge dele vil ’lyse’ smukt på din elregning. Og så holder elsparepærerne i gennemsnit 10 gange længere end almindelige pærer.