Hvilken pære skal jeg vælge?

Hvor vi tidligere anvendte glødepærer, halogenpærer og lysstofrør i hjemmets lamper, er det i dag LED-pærer der sættes i, når de gamle brænder ud. De holder nemlig længere og så bruger de meget mindre strøm.

Der kan derfor være store besparelser i at vælge de rigtige pærer. For eksempel kan du ved at udskifte blot én 60 watts halogenpære med en LED-pære med energimærke A+ ifølge Sparenergi.dk spare 80 kroner om året.

En LED-pære er dog ikke blot en LED-pære. Ligesom en glødepære og et lysstofrør kan give to helt forskellige typer lys, kan du også få pæretyper med LED, der lyser på hver sin måde - og med hver sin styrke.

Men hvilken pære skal du så vælge til hvilket rum og til hvilket formål?

Det kan du blive klogere på her.

 

Lysstyrken måles i lumen

Tidligere målte vi en elpæres styrke i watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt og en elpære på 60 watt lyser således kraftigere end en elpære på 25 watt, fordi den bruger mere strøm.

Watt siger dog ikke i sig selv noget om selve lysstyrken. Det gør derimod den måleenhed, der hedder lumen.

Vil du gerne have samme lysstyrke i dine LED-pærer, som du havde i dine gamle glødepærer? Så kan du bruge dette sammenligningsskema, som du også finder i Energistyrelsens folder Ny pære – hvad skal jeg vide?

Glødepærer LED-pære
15 watt 125-140 lm
25 watt 230-250 lm
40 watt 430-470 lm
60 watt
740-810 lm
75 watt
970-1.060 lm
100 watt
1.400-1.520 lm

 

Lysets farve måles i kelvin

Hvis du forestiller dig lyset fra et lysstofrør og sammenligner det med en gammeldags glødepære i en stuelampe, vil disse to have hver deres farvetone.

Lysstofrøret vil typisk lyse hvidt og klart, som vi kender det fra supermarkedet. Glødepæren vil derimod lyse mere gyldent og blødt. Også selvom de to pæretyper måtte have både samme watt- eller lumenangivelse.

Når du skal vælge pære, skal du udover lysstyrken derfor også tage stilling til, hvor koldt eller varmt lyset skal være.

Kelvinskalaen går fra 0 til 10.000 kelvin. Jo lavere kelvin-værdi, desto varmere farvetone.

  1. En kelvin-værdi på 2600-3000 giver et varmt og blødt lys, som du kender det fra glødepæren.
  2. En kelvin-værdi på 3500-4000 kelvin giver et neutralt lys.
  3. En høj kelvin-værdi giver et køligere lys i stil med dagslys.

Det varme lys virker hyggeligt og afslappende, mens det kølige lys er godt til at holde os vågne og aktive.

 

Lysets evne til farvegengivelse måles i Ra

Ra-værdien fortæller, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. En Ra-værdi på 100 svarer til dagslys. Gå derfor efter en Ra-værdi på 90 eller højere, hvis du ønsker en god farvegengivelse.

Det er typisk en fordel med en høj Ra-værdi ved tegnebordet, i køkkenet, på kontoret eller andre steder hvor der skal arbejdes.

 

Energimærkning af LED-pærer

Udover lumen, kelvin og Ra kan du også finde andre oplysninger på æsken til dine LED-pærer: energimærkning og energiforbrug.

Energimærkningen viser dig, hvor energieffektiv elpæren er på en skala fra A++ til E. De mest energieffektive pærer er mærket med A++. Sparenergi.dk anbefaler, at du vælger LED-pærer med mindst A+.

På nogle LED-pærer er der også trykt et anslået energiforbrug. Det fortæller, hvor mange watt pæren benytter om året, hvis den er tændt i gennemsnit 3 timer om dagen.

 

Har du brug for mere hjælp?

Så har Sparenergi udviklet app’en Lysguiden, som på en nem og overskuelig måde præsenterer dig for, hvilke elpærer du kan anvende til de enkelte formål.

Dermed får du nemt svar på, hvilken pære du skal vælge til for eksempel stemningsbelysning og arbejdsbelysning – samt hvilke pærer, der helt konkret er gode til badeværelset, spisebordet og læselampen.