Hvornår er strøm billigst?
Når du som kunde hos Gasel køber El til børspris, er du sikker på, at du ikke betaler mere pr. kWh, end vi selv giver for den. Derudover betaler du kun 10 øre/kWh i håndtering af din aftale.
Prisen på strøm varierer dog. Fra dag til dag og fra time til time. Det samme gør nemlig udbud og efterspørgsel.
Her kan du se seneste måneds gennemsnitlige elpris.
Strøm er billigst, når der er masser af den
Produktionen af strøm foregår hele døgnet rundt. I perioder på døgnet bruger vi dog generelt ikke særlig meget strøm. For eksempel når vi sover. Her lagres den producerede strøm, så den kan anvendes senere.
På andre tidspunkter bruger vi til gengæld mere strøm, end den grundlæggende elproduktion kan følge med til. Så skal der sættes ekstra ressourcer ind for at kunne følge med til efterspørgslen, og så stiger elprisen. Det koster nemlig penge at producere strøm, og dermed også endnu flere penge at producere endnu mere strøm.
Imellem kl. 17 og 20 bruger vi danskere typisk mest strøm til madlavning, tøjvask, elektronik, belysning osv. Derfor er belastningen på elnettet ofte også størst i denne periode. Det betyder, at elprisen ofte er højere på det tidspunkt. Det samme kan gælde i de tidlige morgentimer fra kl. 6-8, hvor landet vågner og gør sig klar til en ny dag.
Derimod vil din strøm typisk være billigst om natten.
Prisen på strøm påvirkes af flere faktorer
En ting er dog udbud og efterspørgsel, når det kommer til prisen på strøm. En anden er ydre faktorer.
I perioder med optimale vindforhold vil der for eksempel bliver produceret masser af strøm. Det samme gælder for vandkraftværkerne, hvis vi har haft en periode med meget nedbør.
Omvendt – som det er tilfældet i skrivende stund – vil mængden af strøm være lavere, når vinden ikke har blæst helt så meget, som den plejer, og der i Norge og Sverige mangler vand i vandreservoirerne. Begge dele betyder, at der skal skrues op for strømproduktionen på for eksempel kulkraftværker og biobrændselsanlæg for at imødekomme behovet.
Forholdene i verden generelt har også betydning for, hvornår strøm er billigst. Det så vi i starten af Coronakrisen og nu, hvor der for alvor atter er kommet gang i hele verden, med ekstraordinær stor efterspørgsel på el.
Vi skal blive bedre til at udnytte strømmen optimalt
Generelt stiger danskerne elforbrug. Blandt andet fordi der kommer flere elbiler på vejene, og mange omlægger deres varmeløsninger fra gas- og oliefyr til eldrevne varmepumper.
For at kunne imødekomme det stigende elforbrug på bedst mulige måde, skal vi som forbrugere derfor til at lære at udnytte elnettet hele døgnet rundt, og ikke blot i de timer vi er hjemme og aktive.
Det gør vi ved at flytte noget af vores elforbrug fra de belastede eftermiddags- og aftentimer og i stedet fordele det mere jævnt over døgnet til de tidspunkter, hvor der ligger masser af strøm klar og venter på os.
Dermed minimeres behovet for supplerende strømproduktion på for eksempel CO2-udledende kulkraftværker. Det skåner miljøet og gør som en ekstra bonus for dig din strømregning mindre.
Sådan kan du flytte noget af dit strømforbrug
- Vask tøj om natten, hvis du har mulighed for det – eller programmer maskinen til at vaske midt på dagen.
- Har du en varmepumpe, så skru ned for denne mellem kl. 17-20.
- Start din opvaskemaskine når du går i seng, eller programmer den, så den automatisk starter om natten.
- Lad din elbil op om natten i stedet for lige, når du kommer hjem fra arbejde.