Elektronik og strømforbrug
I alle hjem findes der en vis mængde elektronik – og i nogle en større af slagsen end andre.
I køkkenet er kaffemaskinen, elkedlen og brødristeren blot nogle af de daglige køkkenredskaber, som kræver strøm. Resten af boligen gemmer også på strømforbrugende elektronik og de fleste hjem har som minimum ét tv, én mobiltelefon og én pc. Langt de fleste husstande gemmer dog på meget mere end det.
Enten i form af flere eksemplarer af samme type eller andre elektriske apparater som spillekonsol, tv-boks og hjemmets uundværlige støvsuger.
Alt sammen små elementer i hverdagen, som bidrager til husstandens samlede elforbrug. Faktisk benyttes op mod 40% af hjemmets strømforbrug på hjemmets både små og store elektriske apparater.
Her får du en oversigt over, hvor meget strøm hver enkelt type elektronik bruger. Tallene er indsamlet på Sparenergi.dk.
TV
Hvor meget strøm dit tv bruger, afhænger af flere ting. Blandt andet hvor stort tv’et er, hvilket energimærke det har samt hvor mange timer om dagen, det er tændt.
Et tv på 42 tommer med energimærke B – som kører 4 timer om dagen - bruger omkring 140 kWh om året. Et tilsvarende tv med energimærke A++ bruger derimod kun cirka 50 kWh på årlig basis.
Der er således god grund til at vælge et tv med en høj energimærkning.
PC
En pc forbruger forskellige mængder strøm, afhængig af hvilken type der er tale om.
En bærbar pc bruger for eksempel kun 40 kWh om året, mens en stationær pc bruger 108 kWh. Hertil skal i øvrigt lægges strømforbruget til den eksterne skærm.
Hvis du har mulighed for det, er det derfor en god idé at vælge en bærbar pc fremfor en stationær.
Vil du yderlige spare på strømmen, kan du med fordel udskifte din pc med en tablet. Sådan en bruger nemlig kun 15 gange så lidt strøm som en bærbar computer.
Internet
Det udstyr der er nødvendigt for at kunne komme på internettet, bruger også strøm. Det drejer sig om fordelingsboksen og hjemmets routere samt eventuelt ekstraudstyr hertil.
Generelt bruger udstyret til en almindelig internetforbindelse 71 kWh om året. Mere hvis hjemmet har flere routere.
Spillekonsoller
Hjemmets spillekonsoller bruger forskellige mængder strøm, afhængig af hvor ofte de bliver brugt samt hvor meget. Derfor er det årlige forbrug i kWh meget individuelt.
Som udgangspunkt anvendes der dog omkring 100 kWh om året, når konsollen bruges flere gange i ugen.
Du kan gøre forbruget så lavt som muligt ved at instruere husstandens børn og unge i at gemme spillet og slukke for konsollen, når spillet forlades. I stedet for at lade den være tændt eller stå på standby.
Smartphone
Det koster ikke særlig meget at lade sin smartphone op. Tager man udgangspunkt i en daglig opladning alle årets dage, bruger man omkring 5 kWh om året pr. telefon.
Det afhænger naturligvis en smule af telefonmodellen præcis hvor meget strøm, der skal bruges på at lade telefonen op. Er telefonen af ældre dato, og batteriets effektivitet dalende, kan elforbruget til opladning således yderligere stige, fordi der i så fald er behov for flere opladninger end normalt.
Det samme gælder, hvis du bruger din smartphone meget.
Støvsuger
Den tidligere energimærkeforordning for støvsugere blev annulleret 1. januar 2019 – og indtil en ny er klar i 2021, er der således ingen energimærkning på støvsugere, som vi kender den fra for eksempel hvidevarer.
Til gengæld findes den såkaldte Ecodesign-forordning som for støvsugere forudsætter et årligt strømforbrug på under 43 kWh pr. år ved støvsugning af et fastsat areal et fastsat antal gange om ugen.
Er din bolig større end arealet i Ecodesign-direktivet - og støvsuger du oftere end gennemsnittet - vil energiforbruget dog være tilsvarende højere.
Lavere strømforbrug til elektronik ved at undgå standby
Undlad at have dine elektriske apparater stående på standby. En familie bruger nemlig i gennemsnit 400 kWh om året alene på standby, hvilket svarer til godt 800 kroner årligt. Der er således gode energibesparelser i hjemmet at hente hér.
Gør det eventuelt nemmere for dig selv ved at slukke alle elektriske apparater som pc, tv og spillekonsoller samtidig på selve stikkontakten - eller ved hjælp af en elspareskinne.
Find flere tips i artiklen om energibesparelser i hjemmet.