Hvidevarer og strømforbrug

Dine hvidevarer er hverdagens trofaste hjælpere og derfor svære at leve uden. Hvidevarer er dog samtidig blandt de apparater i husstanden, som bruger mest strøm.

Derfor er det også særligt i forbindelse med dine hvidevarer, du kan opnå besparelser på dit strømforbrug.
Her kan du se en oversigt over, hvor meget strøm de enkelte hvidevarer bruger. Tallene er indsamlet på Sparenergi.dk.

 

Køleskab

Et fritstående A++-mærket køleskab i fuld højde - og en volumen på 250 liter - bruger omkring 100 kWh om året. 

Er køleskabet mindre eller større, er forbruget tilsvarende en smule lavere eller højere.

Fordi et køleskab oftest er tændt konstant, er det en af de hvidevarer, det er særlig fordelagtigt at udskifte til en model med en energimærkning på A+ eller mere. Det samme gælder hjemmets fryser.

 

Fryser

I de danske husstande benyttes generelt 3 forskellige typer frysere. 

Nogle familier har et køle/fryseskab, som er køleskab og fryser i ét. Et køle/fryseskab i fuld højde bruger omkring 250 kWh årligt.

Andre benytter en skabsfryser – også kaldet et fryseskab - til hjemmets frostvarer. En skabsfryser i fuld højde forbruger ligeledes i omegnen af 250 kWh om året.

Den type fryser, der har det laveste strømforbrug, er en kummefryser. En kummefryser i mellemstørrelsen med en volumen på 200 liter bruger cirka 175 kWh på årsbasis. 

Der er i ovenstående taget udgangspunkt i frysere mærket med A++. Har din fryser en lavere energimærkning, bruger den mere strøm.

 

Opvaskemaskine

Hvor meget strøm en opvaskemaskine bruger om året afhænger af, hvor ofte den benyttes og hvor høje temperaturer, der vaskes ved. 

Tager man udgangspunkt i 5 vaske om ugen ved 30-50 grader, vil en opvaskemaskine i energiklasse A++ benytte omkring 250 kWh om året.

I forhold til valg af opvaskemaskine, er der ekstra god grund til at vælge en høj energiklasse. Udover at benytte mindre strøm, har en opvaskemaskine med en energimærkning på i A++ eller mere nemlig også et lavere vandforbrug. Ligesom vaskemaskiner.

Her kan du således både spare på el- og vandregningen.

 

Vaskemaskine

En vaskemaskine bruger mest strøm, når der vaskes ved høje temperaturer og vælges lange vaskeprogrammer. Omvendt bruger den mindst, når vasketemperaturen er lav og vasketiden kort. Du kan endda halvere strømforbruget ved at ændre temperaturen fra 60 grader til 30 grader.

Hvor meget strøm din vaskemaskine bruger afhænger derfor meget af dine vaskevaner og naturligvis også, hvor ofte du vasker tøj.

Ved 5 vaske om ugen - ved blandede temperaturer - vil en A++ mærket vaskemaskine med en kapacitet på 7 kilo bruge omkring 200 kWh årligt. 

 

Tørretumbler

Tørretumbleren er måske den hvidevare, de fleste kan undvære eller i det mindste spare på brugen af. Derfor er det også en af de hvidevarer, det er nemmest at opnå besparelser i energiforbruget med. Enten ved at tørre tøjet udendørs eller indenfor på en tørresnor eller et tørrestativ.

En tørretumbler med en kapacitet på 7 kilo og A++ mærke, som benyttes 3 gange i ugen, bruger omkring 200 kWh årligt. Det svarer til mellem 2 og 3 kroner pr. gang, afhængig af din elpris.

 

Ovn

En elovn i den mest gængse størrelse på 65 liter bruger omkring 180 kWh om året, hvis du benytter ovnen én gang dagligt. 

Det nøjagtige elforbrug afhænger dog af, hvor lang tid ovnen kører ad gangen og hvor høje temperaturer du bager eller opvarmer maden ved. 

 

Spar på dit strømforbrug til hvidevarer

Forbruget af strøm til hvidevarer udgør op til 50 % af det samlede elforbrug i en gennemsnitsfamilie. 

Der er derfor gode muligheder for at spare på strømforbruget til for eksempel fryser, vaskemaskine og komfur, hvis du får indarbejdet nogle gode vaner i hverdagen – og samtidig vælger hvidevarer i A++ klassen eller højere.

Læs mere og find konkrete sparetips i artiklen Energibesparelser i hjemmet.