Hvor meget strøm kommer fra vindmøller?

Andelen af strøm, der kommer fra vindmøller, er vokset indenfor de seneste år. Ifølge Wind Denmark, som er et sektorfællesskab for virksomheder og vindmølleejere, blev hele 46% af Danmarks samlede strømforbrug i 2020 dækket af vindmøller.

I 2019 var andelen en lille smule højere, men det skyldes ikke, at mængden af produceret vindenergi var mindre i 2020. Tværtimod. I 2020 slog den samlede produktion af strøm fra vindmøller nemlig ny rekord.

Når den rekordhøje vindproduktion sidste år ikke samtidig fører til en rekord i andelen, er det fordi, de danske husstande i 2020 havde et lidt højere elforbrug end i 2019.

 

Så meget strøm kommer fra vindmøller lige nu

Der er konstant strøm på elnettet og kilderne til elektricitet er mange. Udover vindmøller benyttes også kulkraftværker, solceller og biobrændselsanlæg til produktion af elektricitet.

Der importeres desuden strøm til det danske elnet fra blandt andet vandkraftværker i både Norge, Sverige og Tyskland, som ligeledes benytter forskellige energikilder til produktion af strøm.

Energinet.dk kan du se et interaktivt kort, som fortæller dig præcis, hvor meget strøm der er på elnettet lige nu. Her kan du også se, hvor meget strøm der kommer fra vindmøller i dette øjeblik.

 

Garanti for strøm fra vindmøller som kunde hos Gasel

Fordi elektriciteten på det fælles elnet er en blanding af elektricitet fra flere forskellige energikilder, er det ikke muligt at separere strømmen fra vindmøller, så du modtager præcis de kW, der er produceret af vindmøller.

Elektricitet er nemlig, i sin fysiske form, ens uanset hvordan den er opstået.

Du er dog stadig garanteret, at selve den mængde strøm, du bruger, er produceret af vindmøller.

Det sker ved, at vi hos Gasel opkøber såkaldte oprindelsescertifikater hos Energinet, svarende til den mængde strøm vores kunder forbruger. Et oprindelsescertifikat garanterer, at den pågældende mængde strøm, der er angivet på certifikatet, stammer fra vindmøller.

Alle elleverandører har desuden en eldeklaration, der fortæller dig, hvilke energikilder, der har været brugt til at producere den strøm, du bruger. Du kan læse mere om mærkningen af grønne elprodukter og se Gasels eldeklaration her.