Strand Storebæltsbro

Det får du:

  • El og naturgas til Indkøbspris
  • Gennemskuelige priser
  • Dansk vindmøllestrøm
  • Rabat på forlystelser og dyreparker
  • Følg dit elforbrug på vores app
  • Gode spareråd

Hvor meget strøm kommer fra vindmøller?

Andelen af strøm, der kommer fra vindmøller, er vokset indenfor de seneste år. Ifølge Wind Denmark, som er et sektorfællesskab for virksomheder og vindmølleejere, slog vindmølleproduktionen ny rekord i 2019. Her blev hele 46,9% af Danmarks samlede strømforbrug dækket af vindmøller.

Væksten skyldes blandt andet, at havvindmølleparken Horns Rev 3 blev sat i drift i 2019 – og den alene kan producere strøm til 425.000 husstande.

Til sammenligning blev 40,7% af danskernes samlede energiforbrug i 2018 produceret af vindmøller. Det bragte Danmark på førstepladsen i Europa. En plads som vi stadig indtager.

Tallene for indeværende år foreligger ikke endnu, da vi først kan indsamle data når 2020 er slut. Med den stadig vækst indenfor antallet af vindmøller – og konstant videreudvikling på området samt opgradering af de eksisterende vindmøller – er der dog ingen grund til at tro, væksten ikke fortsætter. Tværtimod.

 

Så meget strøm kommer fra vindmøller lige nu

Der er konstant strøm på elnettet og kilderne til elektricitet er mange. Udover vindmøller benyttes også kulkraftværker, solceller og biobrændselsanlæg til produktion af elektricitet.

Der importeres desuden strøm til det danske elnet fra blandt andet vandkraftværker i både Norge, Sverige og Tyskland, som ligeledes benytter forskellige energikilder til produktion af strøm.

Energinet.dk kan du se et interaktivt kort, som fortæller dig præcis, hvor meget strøm der er på elnettet lige nu. Her kan du også se, hvor meget strøm der kommer fra vindmøller i dette øjeblik.

 

Garanti for strøm fra vindmøller som kunde hos Gasel

Fordi elektriciteten på det fælles elnet er en blanding af elektricitet fra flere forskellige energikilder, er det ikke muligt at separere strømmen fra vindmøller, så du modtager præcis de kW, der er produceret af vindmøller.

Elektricitet er nemlig, i sin fysiske form, ens uanset hvordan den er opstået.

Du er dog stadig garanteret, at selve den mængde strøm, du bruger, er produceret af vindmøller.

Det sker ved, at vi hos Gasel opkøber såkaldte oprindelsescertifikater hos Energinet, svarende til den mængde strøm vores kunder forbruger. Et oprindelsescertifikat garanterer, at den pågældende mængde strøm, der er angivet på certifikatet, stammer fra vindmøller.

Når du køber strøm hos Gasel bidrager du således altid med ren vindmøllestrøm til elnettet i samme omfang, som du forbruger.

Alle elleverandører har desuden en eldeklaration, der fortæller dig, hvilke energikilder, der har været brugt til at producere den strøm, du bruger. Du kan se Gasel’s eldeklaration her.