Spar på dit strømforbrug til lyskæder og julebelysning

Når efterårsmørket falder på, og de mørke måneder gør deres indtog, er lyskæder og den øvrige vinterbelysning et hyggeligt lyspunkt. Lysene skaber nemlig en dejlig stemning og minder os om de lysere tider, der venter, når vinteren er forbi.

Imens den står på, er det imidlertid en fryd at nyde de smukke lyskæder og andre lysdekorationer, som pynter i mørket. 

Særligt julen er en hyggelig tid og højsæson for lyskæder. Inde og ude, på træer og buske og rundt på altaner og langs husenes tagrender. Mange steder prydes haven også med lysfigurer og husfacaderne med lysprojektorer, der kaster lysdekorationer i alle afskygninger op ad husmuren.

Selvom julebelysning er hyggelig, har brugen af de mange lyskæder dog en bagside. Det kan nemlig ses på elregningen, når du tænder for din vinterbelysning.

Her får du derfor fire simple råd til, hvordan du kan skrue op for din julebelysning og julehygge, uden at elmåleren galoperer hurtigere end Rudolf og de andre rensdyr.

 

En LED lyskæde har lavere strømforbrug

Generelt forbruger LED-pærer langt mindre strøm end traditionelle pærer. Sådan er det også, når det kommer til lyskæder og julebelysning. Faktisk forbruger en LED-lyskæde op til 80% mindre strøm end en traditionel lyskæde. Samtidig holder en LED-pære 25 gange så lang tid. 

Det kan derfor ses på både din elregning og dine udgifter til genanskaffelse af nye lyskæder, hvis du skifter til LED-julebelysning.

Besparelsen er i øvrig markant. Sammenligner man to identiske lyskæder med hver deres pæretype, kan der nemlig være stor forskel på elforbruget. 

Ifølge Sparenergi.dk koster en lyskæde med 35 watt halogen/glødepærer for eksempel 150 kroner at have tændt 24 timer i døgnet i 3 måneder. En lyskæde med 5 watt LED-pærer koster derimod kun 20 kroner at have tændt i samme periode. Har du mange lyskæder eller masser af julebelysning, er der således mange penge at spare ved at skifte til LED.

 

Brug julebelysning med timer eller tænd/sluk-ur

Det meste nyere julebelysning fås med indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt i de mørke timer. Noget vinterbelysning kan desuden yderligere indstilles, så det slukker i nattetimerne, hvor antallet af tilskuere til de smukke julelys er lavt.

Et alternativ til lyskæder med timer, er at anvende et tænd/sluk-ur. Ved at sætte alle dine lyskæder og den øvrige julebelysning til uret, kan du tænde og slukke alle lys, når der er brug for henholdsvis det ene eller det andet.

Du kan for eksempel indstille din julebelysning til at tænde kl. 16, når mørket falder på, og slukke igen til midnat. Besparelsen på kun at have dine lyskæder tændt i 8 timer - fremfor hele døgnet - kan reducere dit strømforbrug til julebelysningen med op til 75%.

 

Lavere watt giver et lavere strømforbrug

Når du skal ud og købe lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere elforbrug. 

En traditionel lyskæde er som regel monteret med pærer, der forbruger 35 watt – men ældre lyskæder kan forbruge op til 80 watt. En LED-lyskæde forbruger derimod typisk kun 5 watt. Når du alligevel skal købe ny julebelysning, er det således en god idé at vælge de produkter, der har LED-pærer. 

Har du ældre lyskæder, der skal kasseres, så husk i øvrigt at aflevere disse på genbrugsstationen.

Nogle lyskæder kører på batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode. Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange – og pengene der er sparet på el, vil derfor hurtigt blive brugt på batterier i stedet.

 

Vær opmærksom på dit løbende strømforbrug

Det er altid en god ide at holde øje med dit strømforbrug, men særligt i juletiden er fordele herved store. Alene ved at blive bevidst om dit elforbrug, er der nemlig stor sandsynlighed for, at du nedsætter dette. 

Måske kan du efter nogle uger med lyskæderne tændt se en mærkbar stigning i elforbruget. Det kan være, det får dig til at genoverveje om 10 lyskæder kunne reduceres til 5 - eller om der skal påsættes en timer på julebelysningen. Det kan også være, du elsker din mængde af julebelysning, men at øgningen i dit strømforbrug gør det oplagt for dig at udskifte dine lyskæder til varianter med LED-pærer.

Du kan selv holde øje med dit strømforbrug via vores Selvbetjening. Her kan du også se, hvordan du henter vores app, som du også kan bruge til at tjekke dit strømforbrug på.