Hvad er en kWh? Bliv klogere på kilowatt, kilowatttimer og dit elforbrug

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og en mængdeangivelse. Hvor kW – kilowatt - angiver selve effekten af elektriciteten, angiver kWh således den mængde kW, der er forbrugt. 

Lettere forsimplet finder man frem til antallet af kWh ved at gange effekten i kW på en elektrisk installation med x antal timer, denne har været i brug.

Når man skal regne ud, hvor meget strøm for eksempel et køleskab bruger, ganger man således køleskabets effekt angivet i kW med antal timer dette er tændt på et år. 
Samme beregningsmetode gør sig gældende for de øvrige elektriske apparater i hjemmet indenfor elektronik, belysning, hvidevarer – samt alle andre ting i boligen, som benytter strøm.

 

Hvad er kW?

Ligesom med mange andre målbare ting i livet, som for eksempel vægt og afstand, har vi også en måleenhed, hvad angår elektricitet. 

For vægtens vedkommende benytter vi gram. Når det kommer til angivelse af afstand, er det i stedet metersystemet, der anvendes. I forhold til elektricitet benyttes watt som måleenhed. 

Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft. Når man taler om, hvor meget strøm der er på det samlede elnet her og nu, angiver man for eksempel dette i watt. Elektriske apparaters ydeevne angives også i watt.

Kilowatt – forkortet kW – er 1000 watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram – forkortet kg - er 1000 gram.

Udover kilowatt findes også følgende betegnelser:

- Megawatt, forkortet MW: 1000 kW.

- Gigawatt, forkortet GW: 1 mio. kW.

- Terawatt, forkortet TW: 1 mio. MW

Alle wattbetegnelser kan, ligesom kW kan konverteres til kWh, omregnes til MWh, GWh og TWh.

 

Mængden af kWh er mængden af forbrugt strøm i din husstand

Det antal kWh du kan aflæse på din elmåler, er den mængde elektricitet alle dine elektriske apparater har forbrugt til sammen.

Hvor mange kWh din husstand forbruger afhænger således af, hvor mange elektriske apparater der er i din husstand, hvor høj effekt i kW disse yder – og hvor ofte og hvor længe de er tændt. 

Vil du nedsætte antallet af forbrugte kWh, kan du således både kigge på dine elektriske apparaters effekt, antallet af disse og hvor ofte du har dem tændt. I mange tilfælde kan du spare på mængden af forbrugte kWh ved at udskifte dine ældre hvidevarer med nyere modeller, der har en bedre energimærkning. 

Et køleskab med 200 liters kapacitet og energimærke A koster for eksempel 330 kr. om året i strøm, mens et køleskab mærket med A+++ koster 130 kr.

Særligt når det gælder hvidevarer, der kører konstant, er energimærkningen værd at handle ind efter.

 

Hvor mange kWh bruger danskerne i gennemsnit?

Det gennemsnitlige antal forbrugte kWh i en husstand afhænger af flere ting – blandt andet hvor mange beboere der er, hvilken type bolig der er tale om og hvor stort boligarealet er. 

Skemaet herunder giver et bud på, hvor højt det gennemsnitlige forbrug af kWh kan være i en given bolig.

 

Årligt elforbrug

Hus

Lejlighed

140 m2

200 m2

50 m2

80 m2

1 voksen

3.300 kWh

3.700 kWh

1.500 kWh

1.800 kWh

2 voksne

4.200 kWh

4.700 kWh

2.200 kWh

2.600 kWh

2 voksne og 2 mindre børn

4.900 kWh

5.300 kWh

2.600 kWh

3.000 kWh

2 voksne og 2 større børn

5.300 kWh

5.800 kWh

 

Ved at sammenligne din egen husstands forbrug af kWh med antallet af kWh i skemaet, kan du se, om der bruges mere eller mindre strøm i din bolig end gennemsnittet.

Hvor mange kWh du og din familie har brugt det seneste år, kan du se vores Selvbetjening eller i vores app.

Ligger din husstands forbrug af kWh over gennemsnittet, kan du overveje at gøre en indsats for at nedbringe forbruget af strøm og dermed spare penge på elregningen. For eksempel ved at følge vores gode råd til energibesparelser i hjemmet.