Hvor meget strøm bruger en hudstand?

Det er naturligvis individuelt, hvor meget strøm hver enkelt husstand bruger. 

Det afhænger både af antallet af beboere, hustype og boligareal, opvarmningsform samt mængden af elektriske installationer og apparater. Der vil også være forskel i elforbruget i forhold til, hvor meget disse benyttes.

Hvor meget strøm hver enkelt type elektronik bruger, kan du læse mere om i følgende artikler:

Elektronik og strømforbrug
Hvidevarer og strømforbrug

 

Hvor meget strøm bruger du?

Når du gerne vil vide, hvor meget strøm din egen husstand bruger om året, har du to muligheder: Du kan enten hente dine Betalingsserviceoversigter for de sidste 12 måneder frem i din netbank - eller benytte dit energiselskabs selvbetjeningsløsning.

Er du kunde hos Gasel, kan du finde dit årlige elforbrug via vores Selvbetjening og dermed få et overblik over, hvor mange kWh din husstand har brugt på årsbasis.

Det kan dog samtidig være rart at vide, hvor meget strøm andre husstande bruger. På den måde kan du vurdere, om du bruger mere eller mindre strøm end gennemsnittet.

Bruger din husstand mere strøm end gennemsnitligt, kan det nemlig være tegn på, at der er gode muligheder for at energioptimere hjemmet med henblik på at bruge færre kWh fremover.

 

Så meget strøm bruger 1 person

Ifølge Sparenergi.dk bruger 1 person i gennemsnit 1.600 kWh om året.

Forbruget er fordelt på en lang række forskellige poster som elektronik, tv, belysning, hvidevarer og opvarmning og afhænger naturligvis af, hvor meget beboeren er hjemme. 

Mængden af forbrugt strøm på 1 år er også afhængig af, hvor ofte der for eksempel laves mad og vaskes tøj eller benyttes elektronisk underholdning i form af pc, spillekonsol og tv.

 

Så meget strøm bruger 2 personer

Er der 2 personer i husstanden, kunne det være oplagt at tro, mængden af kWh blot kunne dobles op. Det er imidlertid ikke helt tilfældet. 

Selvom mængden af anvendt strøm naturligvis stiger med flere beboere i boligen, vil meget forbrug nemlig stadig være det samme: At se tv 2 personer samtidig kræver ikke mere strøm, end hvis man ser tv alene – og at lave mad til 2 kræver oftest heller ikke mere energi end at lave mad til én.

To personer vil således som udgangspunkt kun bruge 1,5 gange strømforbruget for en enlig, svarende til 2.400 kWh om året.

 

Så meget strøm bruger en familie på 4

En familie på 2 voksne og 2 børn – i et hus på 150 m2 – bruger i gennemsnit 4.450 kWh om året.

Forbruget af strøm kan både være højere eller lavere, afhængigt af børnenes alder og interesser. Større børn medfører som hovedregel et højere elforbrug, fordi teenagere ofte har mere strømforbrugende elektronik end mindre børn.

Bor du med din familie i en lejlighed, vil det årlige elforbrug desuden typisk være lavere, end hvis du bor i hus.

Det skyldes primært, at det samlede antal af hvidevarer som regel er lavere, når man bor i lejebolig. Enten fordi der er fælles vaskeri eller mangler plads til for eksempel kummefryser, tørretumbler eller opvaskemaskine i selve lejligheden.

sparenergi.dk kan du beregne, hvor meget strøm en gennemsnitsfamilie, der svarer til din, bruger om året. Dermed kan du efterfølgende sammenligne resultatet med din egen families årlige strømforbrug og vurdere, om der er mulighed for at energioptimere jeres hjem og jeres hverdag.